میوه به و مربای آن در سنه کوه +عکس

DSCF7087

میوه به و مربای آن در سنه کوه

نام محلی : به ، میوه به ، شال به

نام فارسی : به ،میوه به

نام علمی : Cydonia oblonga

میوهٔ بـِه [ ب ِه ْ ]  دارای گوشت خشک و کرکی است که طعمی ترش و تقریباً گس دارد. با این حال وقتی به پخته می‌شود بو و طعمی بسیار خوش دارد. برای کمپوت مناسب است و بصورت مربا و مارمالاد نیز کاربردی عالی دارد.

این میوه بصورت جهانی در فرانسه، یونان، آرژانتین، نیوزیلند و ایران نیز پرورش می‌یابد. درخت به درختی است از تیره گل سرخیان، جزو دسته سیبها که پشت برگهایش کرک دار است . آنرا در سراب و میانه، هیوا، در رامیان و کتول، شغال، در لاهیجان و دلیجان و رودسر، توچ و در رامسر و شهسوار، سنگه مینامند. درخت به، در خاکهای خشک و خیلی آهکی خوب نمی‌روید و نیازمند به خاک ژرف است .

به درختی کوچک به ارتفاع حداکثر ۵ متر است. گل های آن درشت، به رنگ سفید و یا صورتی و دارای پنج گلبرگ و پنج کاسبرگ می باشد. این گل ها خود بارورند. گل های “به” بصورت منفرد و انتهایی روی شاخه های برگدار ظاهر می گردند. میوه رسیده زردرنگ، گرد و یا به شکل گلابی است و در سطح آن پوشیده از کرک بوده و طعمی مطبوع، شیرین و یا کمی ترش دارد.این درخت از ۵-۴ سالگی میوه تولید می کند و عمر آن به ۵۰ سال می رسد. برگ های آن پوشیده از کرک و صاف، تخم مرغی یا تقریباً گرد یا بیضی نوکدار با قاعده گرد است.

درخت به در سنه کوه از قدیم و الایام وجود داشته است به نحوی که در جنگل اطراف روستا بصورت خودروی درختانی را می شد مشاهده کرد اما میوه آن ریز و کمتر مصرف خوراکی داشت و به آن “ شال به ” می گویند .بدین نحو در جایی که این درخت داشت مثل بین آسوده سر (ازاری) و سکو دره را “شال به پیش ” می گویند و باعث نامگذاری زمین و مرتع آن قسمت شده است .

ولی به خوراکی درختانی یک یا چند تا در اطراف خانه و باغچه (لتکا) اهالی وجود داشته و دارد و از میوه آن هر ساله برداشت و به صورت سبز خوری (خام خوری ) ، آبپز و بیشتر با تهیه “مربای خوشمزه به “ مصرف می نمایند .

برای سبز خوری معمولا در اواخر تابستان و اوایل پاییز به رسیده تغییر رنگ یافته و نرم شده را پوست کنده و استفاده می کنند و در مورد آبپز چند تای آنرا درون دیگ پر آب ریخته و چند دقیقه روی شعله می جوشانند تا نرم شده و بعد استفاده کنند . اما برای تهیه مربا به روش زیر اقدام می کنند :

طرز تهیه و پخت مربای میوه به

به=۳ کیلو
شکر=۲ تا ۳ کیلو
آبلیمو=نصف استکان
دانه هل=یک قاشق سوپخوری(دانه های هل را نکوبیده استفاده می کنیم)

طرز تهیه:
به را چهار قاچ می کنیم و تخم وقسمت سفتی وسط به را در می آوریم و پوست می کنیم(به را با پوست نیز مربا می کنند)،بعد به را بشکل قاچ پرتقال خرد می کنیم و آنرا می شوئیم و در ظرف تمیزی می ریزیم(ظرف طبخ مربای به اگر مس سفید کرده باشد خوشرنگتر می شود)،بعد مقداری آب در حدود ۶ لیوان (هر یک کیلو به یک لیتر آب تقریبا )بطوریکه کمی روی به را بگیرد در ظرف می ریزیم و در آنرا می بندیم و ظرف را روی حرارت ملایم می گذاریم تا به کمی پخته ولی زیاد له نشود بعد شکر را داخل به می ریزیم البته شکر را در ابتدا هم می توانیم بریزیم به نسبت هر کیلو به یک کیلو شکر و هل را نیز اضافه می کنیم و درپوش دیگ را با دمکنی می گذاریم حدود یک ساعت بجوشد و بعد از حدود یک ساعت نصف استکان آب لیمو را اضافه می کنیم (آب لیمو مانع شکرک بستن مربا می شود) و سپس دمکنی را می گذاریم و مربا با حرارت ملایم ۳ تا ۴ ساعت بجوشد تا رنگ مربا قرمز خوش رنگ و شربت آن غلیظ شود.مربا چند جوش که زد از روی آتش برمی داریم.البته در این موقع آخر قبل از چند جوش هم می شود آب لیمو را اضافه کرد.

باید توجه داشت که در ظرف مربا در مدت طبخ مربا باید بسته و حرارت ملایم باشد تا مربا خوشرنگ شود ، در صورتیکه مربا رنگش کاملا قرمز شد ولی شربت آن رقیق بود در آنرا بر می داریم و حرارت را کمی تند می کنیم.

در سنه کوه بیشتر خانواده بخصوص مادر عزیز ما برای بهبود عطر و طعم و مزه مربا به در آخر مقداری مغز گردو هم اضافه می کنند که خود بسیار خوشمزه خواهد شد از شدت شیرینی آن کاسته می شود و …

هنوز هم می شود به را از بازار تهیه و مربای خوشمزه ای برای خانواده تدارک دید …

گل به قبل از شکفتن در بهار و …

DSCF7088

درخت به در سنه کوه و …

DSC06983

به چینی در سنه کوه و …

DSC06988

سبز خوری میوه به و …

DSC_0133

نوعی به تهیه شده در بازار البته در سنه کوه هم مشابه آین دارد و …

DSC_0149

به پوست کنده شده البته بدون پوست کندن هم می شود استفاده نمود و مربا پخت و…

DSC_0153

DSC_0164

DSCF0051

DSCF0054

DSCF0057

DSCF0068DSCF0071

مربای خوش رنگ و خوشمزه بفرمایید در خدمت باشیم و …

شما می توانید بصورت رایگان در اشتراک ایمیلی این سایت عضو شوید تا مطالب جدید را درون ایمیل خود دریافت کنید.
برای عضویت، ایمیل خود را وارد کرده و بروی اشتراک کلیک کنید...

  1. سلام
    آقای مهندس
    رسیدیم سر اصل مطلب.
    یه درخت به کاشتم داخل حیات ما ۶ سال هست که پر از شکوفه میشه اما یک دونه هم به نمیده!!
    امسال هر طور هست باید بیایی و ببینی و برای ما به بیاره تا من تودارابکلا ۲۰ بنویسم که با راهنمایی و علم شما این درخت ما به آورد.

  2. سلام
    باید از نزدیک بازدید و به یک لیوان چای قند پهلو و عنایت خدا مشکلشو بر طرف کنیم داداش …
    نگران نباش درستش می کنیم …

  3. سلام مهندس یزرگوار
    اول اینکه منهم مثل دوست دارابکلایی همین مشکل را برای درخت به سر باغم دارم
    دوم اینکه دیگر تحمل این مطالب خوشمزه را ندارم . یا اقدام عملی بفرمائید و ما را هم دعوت نمائید به سنه کوه یا این مطالب را از سایت زیبایتان حذف نمائید
    http://www.iranvillage.ir/article-10443–0-0.html
    حق نگهدار

  4. سلام جناب سرور معظم
    در خدمت شما هستیم این مطالب دیگر تعلق به شخص بنده ندارد بلکه مشترک کاربران است اما در یک اقدام عملی و خداپسندانه صله رحم در خدمت همه شما دوستان خوبم هستیم سنه کوه و …
    دست شما هم درد نکنه از بابت همین آدرس گذاری و باز نشر جناب

با خیالی آسوده یک نظر بگذارید...

برگه ها
ads ads ads