سیب زمینی ترشی یا بنه سه در سنه کوه +عکس

DSC_0224

سیب زمینی ترشی یا بنه سه در سنه کوه

نام محلی : بنه سه ،یار مسی ، یار مسکی

نام فارسی : سیب زمینی ترشی

نام علمی : Helianthus tuberosus

سیب زمینی ترشی، با نام علمی heliantus tuberosus و راسته میناسانان یا کاسنی‌سانان یا راستهٔ گل مینا (Asterales)و تیره کاسنیان (Asteraceae) یا مرکبان (Compositae) تیره‌ای از کاسنی‌سانان (Asterales) با گل‌آذین کپه و پراکندگی گسترده در جهان است و ربطی به خانواده سیب زمینی ندارد و در ایران به غلط به سیب زمینی ترشی معروف است.این گیاه از نظر قسمت گوشتی زیر زمینی آن که همان سیب زمینی تُرشی نامیده می شود، گیاهیست دائمی ، لکن از نظر شاخ و برگ ، گیاهیست یک ساله و هرساله شاخ و برگ آن خشک می شود .

سیب زمینی ترشی گیاهی علفی و دارای ساقه‌ای به ارتفاع یک و نیم تا ۳ متراست. ساقه این گیاه راست وخشن می‌باشد. برگ‌های آن عموماً ساده، منفرد، نوک تیز و دارای کناره‌های دندانه دار است.گل این گیاه زرد رنگ و از گل آفتاب گردان خیلی کوچکتر است .قسمت های گوشتی زیر زمینی که سیب زمینی ترشی نامیده می شوند، دارای شکل نامنظم بوده و رنگ آن قهوه ای مایل به قرمز است و محصول آن در پائیز بدست می آید . از قدیم الایام این گیاه در سنه کوه به عنوان کاشت جنبی کناره برخی باغچه های داخل محل ( لتکا) به صورت خودرو کشت و برداشت می شد وکه به زبان محلی به آن بخاطر میوه غده ای سیب زمینی مانندی که در پایان فصل رشد می دهد ” بنه سه ” و برخی هم ” یار مسی ” و ” یارمسکی” می نامند . برای کاشت آن کافی است در بهار در گوشه ای از زمین چند غده آن را بکاریم این غده ها مثل سیب زمینی جوانه زده و رشد می کنند و در طول تابستان به ارتفاع مناسب رشدی بلند شده و گلدهی آن در اواخر تابستان تا اوایل مهر ماه اتفاق افتاده و در عین حال با زوال گل در پاییز میوه آن قابل برداشت می شود و معمولا در آبانماه با زوال سر شاخه برداشت می نمایند. هرچند از اواخر تابستان برخی میوه نارس آن را در کودکی از خاک خارج کرده و به صورت خام خوری مصرف می کردیم که بسی خاطره داریم و … سیب زمینی ترشی ، همانگونه که از نام آن مشخص می شود بیشتر برای تهیه تُرشی مخصوص که به همین نام خوانده می شود استفاده می گردد و گاهی هم به صورت پخته مصرف می شود . سیب زمینی ترشی به صورت جوشانده مصرف شده و همچنین خام آن پس از قرار دادن در سرکه و یا سالاد استفاده می‌شود. سیب زمینی ترشی غذای مناسبی برای مبتلایان به بیماری قند«دیابت» می‌باشد. از سیب زمینی ترشی مخلوط با دیگر محصولات مثل گل کلم ، هویج ، خیار و …نوعی شور درست می کنند که همراه غذا بسیار استفاده می شود و فواید بسیاری در ایجاد اشتها دارد .

ارزش غذایی سیب‌زمینی ترشی

سیب‌زمینی ترشی خام حاوی ویتامین‌های زیادی به خصوص ویتامین‌های A،C و ۳B و عناصر دیگر می‌باشد. این ماده‌ی غذایی همچنین حاوی پتاسیم، آهن، تیامین، نیاسین، فسفر، مس، منیزیم، اسیدفولیک و اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) است.

اینولین موجود در سیب‌زمینی ترشی به فروکتوز تبدیل می‌شود و برای همین می‌تواند در افراد حساس باعث نفخ و باد شود.

به عقیده‌ی متخصصان تغذیه، سیب‌زمینی ترشی انرژی‌زا بوده و خواص ضدعفونی‌کنندگی دارد. این ماده‌ی غذایی همچنین می‌تواند باعث افزایش شیر خانم‌های شیرده شود. باید بدانید که میزان انرژی موجود در ۱۰۰ گرم سیب‌زمینی ترشی حدود ۷۶ کالری است.

خواص درمانی سیب‌زمینی ترشی

سیب‌زمینی ترشی حاوی خواص زیادی از جمله خواص ملینی و تقویت‌کنندگی است. این ماده‌ی غذایی دیورتیک است یعنی ادرارآور و همچنین اشتهاآور و محرک قوای جنسی است.

این ماده‌ی غذایی یکی از درمان‌های طبیعی و معروف دیابت و روماتیسم است و فشارخون را پایین می‌آورد.

از سیب‌زمینی ترشی برای رفع سرفه و سینه‌درد نیز استفاده می‌شود.

زودهضم بودن این غده‌ی مفید برای بهبود زخم معده و روده می‌باشد.

 ات87

DSCF8491=

قف667

DSCF8961=

در پاییز برگ و گل آن به اینگونه که در آمد محصول آن قابل برداشت می شود و …

DSCF8962=

DSC_0225

غده های آن به اندازه مختلف و شکل نا منظم می باشد و …

DSC_0231

DSC_0228

برخی که زیادتر از مصرف خانوار دارند در بازار در کنار دیگر محصولات در میوه فروشیها به فروش می رسانند و …

در ادامه طرز تهیه ترشی و شور هفت رنگ را از اینجا برای شما انتخاب نمودم شاید مفید باشد و …

ترشی و شور
ترشی هفت رنگ
مواد لازم: گل کلم= ۱ عددکوچک پیاز ترشی= ۱۵۰ گرم خیار ریز= ۲۰۰ گرم فلفل ریز سبزیا قرمز= ۸ تا ۱۰ عدد سرکه سفید= ۱ تا ۲ لیتر نمک= به مقدار لازم سیب زمینی ترشی= ۳عدد هویج فرنگی= ۳عدد ترخان =۱۰۰ گرم کرفس= ۴ تا ۵ ساقه طرز تهیه : کرفس و گل کلم را شسته خرد کنید . سیب زمینی ترشی و هویج را پوست گرفته به شکل حلقه یا نگینی درست خرد کنید . پیاز را پوست گرفته بشوئید و بگذارید خشک شوند خیار را نیز بشوئید وخشک کنید . دقت کنید که تمام سبزیجات کاملاٌ خشک و بدون آب باشد حال تمام سبزیجات را با فلفل و ترخان و نمک داخل ظرف مناسبی ریخته سرکه را روی آن بریزید . در ظرف را ببندید مدت ۲ تا ۳ هفته بعد ترشی شما آماده است .
شما می توانید بصورت رایگان در اشتراک ایمیلی این سایت عضو شوید تا مطالب جدید را درون ایمیل خود دریافت کنید.
برای عضویت، ایمیل خود را وارد کرده و بروی اشتراک کلیک کنید...

  1. مهندس جان سلام
    اول اینکه مطالب زیبایتان را از طریق فرم ارسال خبر سایتمان برایمان ارسال نمائید تا در سایتمان قرار دهیم.
    دوم اینکه خوردن این ترشی به تنهایی کمال بی انصافیست!!!
    حق نگهدار

  2. سلام
    از لطف شما بسیار سپاسگزارم جناب
    چشم در خدمت شما هستیم قابل شما را نداره
    در پناه حق باشید

  3. من خودم از این سیب زمین ترش استفاده می کردم ولی هیچ وقت خواصشو نمی دونستم ممنون از لطفتون

  4. سلام
    منم خیلی دوست دارم بخاطر تمامی مواد ضروری که برای بدن دارند بخصوص مخلوط شورش را …
    سپاس از همراهی شما

  5. خداوند به شما جزای خیر دهد

  6. ممنون ازارایه ی مطالب مفید ایزد یارتان