انار چینی و انار ترشی پزان در سنه کوه

 DSCF8586

انار چینی و انار ترشی پزان در سنه کوه

در پست قبلی (در اینجا) انار و انواع آنرا در سنه کوه ،به شما کاربران عزیز معرفی کردیم .حال در این پست کار برداشت انار و طریقه پخت رب انار یا همان انار چینی و انار ترشی پزان در سنه کوه را برای شما بیان خواهیم نمود .

این روزها کار مردان و زنان سنه کوه در کنار کارهای دیگر از جهتی معطوف به برداشت انار از انواع ترش و شیرین آن است چرا که اگر سرمای زودرس بیاید موجب ترکیدگی انارها شده و از پی آن پرندگان فراوان محیط روستا درعرض چند روز شکمی سیر می خورند و یا با ترکهای عمیق، دانه ها ریخته و هدر می روند .

برای آنکه متوجه رسیدن میوه شوید ،لازم نیست زحمت زیادی بکشید چرا که با ترکیدن اولین میوه ها درون آن دیده شده و رنگ دانه ها با قرمز تند شدن و چشیدن مزه آن متوجه خواهید شد، اما در هر حال از هفته دوم مهر ماه اهالی سنه کوه بدون نگرانی مشغول برداشت انارها می شوند و معمولا مردان با برداشتن ابزاری چوبی بنام “تلا Tela “که دوشاخه ای با یک دسته بلند است کار  برداشت(انارچینی) را انجام می دهند .

انارهای برداشت شده درون کیسه ریخته در همان محل یا با ماشین به شهر حمل کرده و در حیاط خانه ابتدا میوه ها را شسته و بعد با کمک هم مشغول دانه کردن می شوند و در موقع  دانه کردن آب زیادی ترشح می شود  فلذا دیگر شستشو مقدور نمی باشد چرا که موجب هدر رفتن آن می شود.

پس از دانه کردن انارها اگر شیرین باشد مستقیم برای مصرف دانه ها یا آب انار و در غیر آن برای پخت رب انار شیرین که در سنه کوه به رب انار، “انار ترشیEnar Tershi” می گویند در دیگی می ریزند تا بعد، ولی اگر دانه شده ها از انار ترش باشد چند کار انجام می گیرد :

الف –تهیه انار تیم :

 برای اینکار دو شیوه انجام می شود یکی روش ” تر “که در این روش  بخشی از انار دانه شده را داخل نایلون فریزر ریخته و در یخچال فریزر، فریز کرده تا در مواقع لزوم خورشتی  لذیذ بنام “انار تیم پت “و یا درغذاهای مختلف یا نان محلی بریزند.البته در قدیم که اینگونه امکانات نبود انارهای سالم رسیده را قبل از ترکیدن با احتیاط برداشت کرده و در پشت بام شیروانی پوست آن خشک شده تا چندین ماه کم کم مصرف می کردند که در سنه کوه هنوز هم این شیوه مرسوم می باشد .

 در روش دوم که روش “خشک” می باشد انار دانه شده را روی کیسه نخی یا پارچه ای درآفتاب یا زیر سقف شیروانی پهن کرده و گاهی کمی سبوس زده تا کاملا خشک شود و بعد به صورت سالم کامل یا بیشتر  مواقع ساییده آنرا درون غذا ریخته و مصرف می کنند  .

ب-تهیه آب انار :

برای اینکار با آب میوه گیری دستی آب آنرا گرفته و در ظروفی ریخته و جهت تهیه نوعی ترشی بادمجان و همین طور مصرف در غذاها استفاده می کنند.

ج-پخت رب انار یا انار ترشی پزان :

 برای اینکار انار دانه شده را در دیگی بزرگ ریخته روی شعله آتش جوشانده تا بافتها از دانه جداشوند به اصطلاح ترد به محلی رد Rod و پتکا Petka شود سپس کمی صبر کرده تا خنک شده از صافی عبور داده و آب گرفته شده را دوباره در دیگ ریخته و اینبار با حرارت ملایم تری می جوشانند تا کم کم غلیظ شود و در عین حال با کفگیری بهم می زنند تا ته دیگ نچسبد و نسوزد تا طعم و مزه آن تغییر نکند .

هرچه انار رسیده تر و با دقت و حرارت ملایمتری پخته شود کیفیت رب انار ( انار ترشی ) بهتری حاصل می شوداما در صورت نارس بودن طعم انار ترشی گس می شود که خوش خوراکی زیادی نخواهد داشت . از رب انار تهیه شده در طبخ انواع غذای محلی مثل مرغ ترش ، فسنجون و … غذاهای بسیار لذیذی تدارک می بینند .

DSCF8435

انار رسیده و تک میوه هایی که ترک خورده اند و دانه ها دیده می شود گواه آن است و …

DSCF8423

آنچه در دسترس است از روی زمین می چینند و …

DSCF8466

DSCF8462

همه کمک می کنند کوچک و بزرگ همه و …

DSCF8465

گاهی لازم است بالای درخت رفت و با تلا میوه های انار را چید و …

DSCF8515

DSCF8513

DSCF8514

انار های چیده شده را ترکیده و سالم را از هم جدا می کنند و …

DSCF8520

بیشتر خانواده ها انارها را به شهر خانه دوم خود حمل می کنند و …

DSCF8551

ابتدا انار ها را شسته و برخی دو طرف انار را به اصطلاح سر می گیرند آماده دانه کردن می کنند و افرادی دیگر با ترکه چوبی  انار دله می کنند ( دون می کنند ) و …

DSCF8547

انار کول ( پوست انار) را هم دور می ریزند و …

DSCF8554

دانه انار آماده شده انار ترش سنه کوه و …

DSCF8577

دانه انارها را درون دیگ می جوشانند تا پتکا شود سپس آبش را جدا می کنند و …

DSCF8575

DSCF8579

دانه ها را دور می ریزند و …

DSCF8573

DSCF8580

DSCF8582

آب انار را با حرارت ملایم می جوشانند تا غلیظ و پخته شود گاهی بهم می زنند تا به ته دیگ نچسبد و نسوزد و …

DSCF8586

رب انار ( انار ترشی) آماده شده را از دیگ زودتر باید خالی کرد و …

DSCF8590

DSCF8592

رب انار آماده نوش جان کنید و …


نکته :

۱- این مطلب در سایت روستاهای  ایران در اینجا باز نشر شد با تشکر از مدیر محترم آن و …

۲-این مطلب در سایت کلوب مازندران با همکاری آقا محمد یوسفی در اینجا با نشر شد با تشکر مخصوص از ایشان و …

شما می توانید بصورت رایگان در اشتراک ایمیلی این سایت عضو شوید تا مطالب جدید را درون ایمیل خود دریافت کنید.
برای عضویت، ایمیل خود را وارد کرده و بروی اشتراک کلیک کنید...

  1. سلام آقای مهندس
    به به … شما کار فیلمبردار و نویسنده و کارگردان یک فیلم مستند را با هم و یک نفری انجام دادید.
    دیگه چیزی از فرایند انار مانده که نگفته باشی؟
    البته ما هم اگر خدا بخواهد چهارشنبه جاری انار کنی داریم. در خدمت هسیم.

  2. سلام جناب
    قابل شما رو نداره نمی دونم اگه چیزی مونده بفرما تا تشریح نماییم …
    این کمترین کاری است که باید برای اشاعه فرهنگ و رسوم منطقه خود انجام دهم و …

  3. وای ترشی کیلو چند …

  4. سلام
    حقیقتا قیمت نمی دونم اما در حد مصرف خانوار و تعارفی سنه کوه ترشی درست می کنن …

  5. نوش جان شما خانواده محترمتان

  6. سلام
    ممنون از لطف شما

  7. سلام بر شما مدیر پرتلاش و خستگی ناپذیر
    از شما دوست خوبم بی نهایت سپاس دارم …
    ممنون از محبت شما

  8. عالی بود

  9. طریقه پخت رب انار را یاد گرفتیم

با خیالی آسوده یک نظر بگذارید...

برگه ها
ads ads ads