ریز کال گویجه درسنه کوه

DSCF8223ریز کال گویجه درسنه کوه

نام محلی : ر یز کال گویجه ، خورد  کال گویجه

نام فارسی : گوجه ریز ، گوجه فرنگی ریز ، گوجه گیلاسی

نام علمی : Solanum lycopersicum

گوجه فرنگی (نام علمی: Solanum lycopersicum) میوه‌ای سرخ‌رنگ و آبدار است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که طی دورهٔ استعماری اسپانیا به سایر نقاط جهان منتقل شد. انواع مختلف این گیاه امروزه در سراسر جهان پرورش داده می‌شود.

گوجه فرنگی سرشار از ویتامین سی و لیکوپن است. این میوه امروزه به روش‌های محتلفی، به طور خام یا به‌عنوان یکی از مواد لازم برای تهیهٔ غذا، انواع سس و نوشیدنی مصرف می‌شود و بخش مهمی از رژیم غذایی مردم بسیاری از کشورها را تشکیل می‌دهد.

با وجود این که گوجه فرنگی در علم گیاه‌شناسی یک میوه تلقی می‌شود، اغلب به‌عنوان تره‌بار شناخته می‌شود. گوجه فرنگی به تیرهٔ سیب‌زمینیان تعلق دارد و از گیاهان چندساله است.گوجه فرنگی در اوایل قرن نوزدهم در خاورمیانه توزیع شد و غالباً به عنوان یکی از مواد لازم برای پخت غذا مصرف می‌شد.

این گیاه از دو طریق وارد ایران شد: راه اول از طریق ترکیه و ارمنستان، و راه دوم از طریق سفرهای مکرر خاندان قاجار به فرانسه بود. نام اولیهٔ گوجه فرنگی در ایران بادمجان ارمنی یا رومی بود.در دوره قاجاریه، افراد خاندان معیری برای نخستین بار گوجه‌فرنگی را در مزرعه‌ای (که محوطهٔ فرودگاه مهرآباد کنونی است) پرورش دادند.

داستان گوجه فرنگی و کشت آن خارج از  بحث این گفتار  ماست اما آنچه در سنه کوه به عمل می آید  و می شود روی آن حساب کرد  تقریبا انواع گوجه ریز  بویژه نوع گرد  آن معروف به گوجه ریز گیلاسی است . با اینکه در ظاهر چنین به نظر می رسد که انواع گوجه فرنگی شاید  در سنه کوه تولید شود اما کار تحقیقی و کشت عملی نگارنده طی ۵ ساله اخیر  نشان داده است که انواع گوجه فرنگی درشت، رشد اولیه بسیار  خوبی دارند اما در ادامه زود مریض شده و اکثر میوه ها قبل از  رسیدن از  بین می روند . البته تک بوته آن در باغچه ( لتکا) مشکلی نیست اما تولید انبوه آن تاکنون کاملا مشکل داشته و به صرفه نمی باشد . اما درعوض گوجه فرنگی ریز که به محلی “ریز کال گویجه”  یا “خورد  کال گویجه” گفته می شود ، مشکل خاصی نداشته اصلا بیماری یا آفت جدی ندارد و از رشد و تولید بسیار  بالایی برخوردار می باشد  .

زمان کاشت آن از اواخر فروردین و زمان نهایی داشت و برادشت آن در طول تابستان و فصل پاییز تا سرمای جدی نیاید  میوه اقتصادی و بسیار با ارزشی می دهد .

از این نوع گوجه فرنگی در سنه کوه نه تنها بصورت خام خورده می شود در سالاد مخصوص با انواع غذاها هم سرو می شود ، مخلوط این نوع گوجه ریز  با گوجه درشت خورشت گوجه بسیار خوشمزه ای را دست می دهد که البته به خاطر ترش مزه بودن گوجه ریز طعم و مزه خورشت آن فوق العاده خوشمزه و دلرباست .

برخی خانواده ها مقدار زیادی از آن را داخل آب گرم ریخته و پوست کنده و روی شعله تفت داده در فصل زمستان که گوجه زیادی یافت نمی شود ، انواع گوجه خورشت درست می کنند . از رب آن هم استقبال بسیار خوبی می شود و  ذایقه سنه کوهی ها هم بسیار  می پسندد .

گوجه ریز امروزه به علت عدم استفاده از مواد و سموم شیمیایی در مرحله داشت آن و همین طور عطر و طعم و مزه نسبتا ترش آن بسیار مورد توجه همه قرار گرفته است و در  صورت تامین آبی برای آبیاری در گرمای تابستان می تواند منبع در آمد  بسیار  خوبی برای روستائیان گردد بخصوص در سنه کوه که زمین زراعی بسیاری بلا استفاده وجود دارد و …

DSCF8214

ر یزکال گوجه گر د  که در  سنه کوه به خوبی به عمل می آید و …

DSCF8213

DSCF8220

آماده برای سالاد  محلی در سنه کوه آی می چسبه و …

DSCF8225

گوجه ریز در  کنار  غذ اهای ساده دیگر  سر سفره در سنه کوه و …

DSCF0710

بچه کوچولوهای سنه کوه گوجه خام رو هم خیلی دوست د ار ند  و …

DSCF0706

چه کیفی می کنه و …

شما می توانید بصورت رایگان در اشتراک ایمیلی این سایت عضو شوید تا مطالب جدید را درون ایمیل خود دریافت کنید.
برای عضویت، ایمیل خود را وارد کرده و بروی اشتراک کلیک کنید...

  1. وای خود کال گاجه..نمی گی هوس خودکال گاجه میکنیم…وای من می خوام..دخترتونه …خدا حفظش کنه

  2. سلام
    بله فصلشم هست و بسیار هوس انگیز و خوشمزه است و …

  3. شما داخل سایتت یه جا رو بذار تا مردمان روستا مشکلاتشون رو به گوش اعضای محترم شورا برسانن با کمال تشکر

  4. سلام آقا مجید عزیز
    پیشنهاد خوبیه بررسی می کنیم انشاءالله در آینده اگر امکانش فراهم بشه فکر کنم کار خوبی باشه و …
    البته هر کار جدیدی در این سبک نیازمند آماده شدن مقدماتی است مهمتر از همه استفاده همگان از دنیای مجازی با اسم و رسم مشخص مثل جنابعالی و همین طور احترام متقابل و پرهیز از پیشداوری و تندی و …
    در هر حال از حضور همیشگی و دوستانه ات بی نهایت سپاس

  5. سلام آقای مهندس
    جالب بود. توضیح علمی و سنتی و خلاصه هر چی در مورد گوجه بودو گفتی دیگه…

    و یه نکته از مقاومت در برابر فرهنگ ها… همین گوجه که بار اول به دارابکلا آمده بود میگفتن چون فرنگیه خیلیا ازش پرهیز میکردن…
    و عجب جاییه اونجایی که اون بچه داره گوجه میخوره…

  6. سلام عمو صفر
    بله این نکته رو خوب گفتی بله خیلی ها قبول نمی کردند گوجه رو اما اکنون دیگه جزو لاینفک غذاها شد …
    اونجا سر باغ ماست و با آب و امکانات که خیلی دوست داریم در فصلی که میوه نداره در خدمت دوستان باشیم همینههههههههههه…

  7. گوجه و سيب زميني كه تشكيل دهنده بخش اصلي خيلي از غذاهاي ماست جفتشون فرنگي يا خارجين. من موندم مردم ايران قبل از ورود اين دو محصول پربركت به كشورمان، چي مي خوردن؟!!!!!!

  8. سلام
    داداش من لبنیات و حبوبات واسه همین اون موقع باهوشتر بودن و …
    ممنون از لطف و نظر شما

با خیالی آسوده یک نظر بگذارید...

برگه ها
ads ads ads